virtuaalihevonen F.G. Berúthiel

(KTK II, KV-II, Quality Welsh Youngster, Champion)
punarautias welsh part bred (NWR 75%) -tamma, 139cm
s. 04.10.2020, ikääntyy satunnaisesti, nyt 8v.
koulupainotteinen, ko helppo A

om. Antonia N., VRL-01285, kasv. Fältarv Gård, Suomi
VH20-023-0076

F.G. Berúthiel on Fältarv Gårdin ensimmäinen ponivarsa, jota odotettiin innolla ja hartaudella. Synnyttyään tamma saikin sitten huomiota enemmän kuin olisi ehkä edes kaivannut, mutta ehkäpä tästä syystä pikkuneidistä on kasvanut sosiaalinen mutta varsin kipakka tapaus. Bertaksi kutsuttu neiti on käsitellessä vähän herkkis, mikä näkyy hyvin ilmeikkään Bertan olemuksesta vähän liioitellustikin. Bertta on se poni, joka ratsastuskoulussa olisi pelästyttänyt pikkutytöt pois karsinastaan luimiessaan, kun arvon neitiä harjataan esimerkiksi vatsan alta. Tamma saattaa näyttää äkäiseltä, mutta lopettaa kyllä, kun ihminen ei neidin hurjistelusta pelästykään. Bertta myös valitsee lempi-ihmisensä tarkasti ja tamma on oman hoitajansa kanssa kuin eri poni.

Ratsastaessa Bertta muistuttaa omaa lempiponiani lapsuusajoilta, joka oli niin herkkä, että jos kyseisen ponin sai ratsastustunnille, koki olevansa hyvä ratsastaja kun sinulle luotettiin niin herkkä ratsu. Nyt ehkä ymmärrän, miksi yliherkkyys ei ehkä olekaan se kaikista mukavin asia aina. Bertta tottelee pientäkin paineapua ja nyrkin puristusta, mutta samalla tapaa tamma huomaa kaikki pienetkin virheet. Bertta on siis samalla unelma ratsastaa, mutta toisaalta todella vaikea. Liikettä ja kokoamiskykyä tästä hevosesta ponikoossa löytyy todella paljon ja tylsää ei Bertalla ole koskaan ratsastaa. Apuherkkyyden lisäksi Bertta on hyvin dramaattinen kaikelle ympäristön tapahtumille ja tuuliset syysmyrskyt aiheuttavat harmaita hiuksia neidin ratsastajissa. Onneksi tamma ei kuitenkaan ole koskaan oppinut pukittelemaan, joten säikähtäessään meidän herkkis vain kiitää paikalta pois vaalea häntä viuhuen.

Esteet ja Bertta. Mitäpä tästä yhdistelmästä sanoisi, kuin että ei toimi. Bertta sietää vielä puomi- ja kavalettiharjoitukset, eikä välttämättä saa aivan totaalista hermoromahdusta kolahtaessaan puomiin, mutta esteillä puomin pudotus aiheuttaa sellaisen ketjureaktion ettei sitä kovinkaan usein harrasteta. Ihan kiva hyppytyyli neidiltä löytyy, mutta itse ulkoistan esteet lähes poikkeuksetta jollekin muulle hoidettavaksi. Kilpailupaikoilla Bertan ongelma on alusta lähtien ollut liika keskittyminen ympäristöön, minkä kanssa olemme painineet paljon. Bertta ei onneksi niinkään stressaa hälinää vaan keskittyy siihen, jolloin alkuveryttelyn täytyy olla niin pitkä, että tamman saa avuille ja keskittymään ratsastajaan. Joskus tämä onnistuu kymmenessä minuutissa, joskus taas rentoutuminen vaatii puolenkin tunnin lämmittelyn.

Sukutiedot

i. Verkenner Coen KTK II
WPB 50% prt 148cm
ii. Pendrwm Ifor
wb rtkm 132cm
iii. Eirhwnllys Aeron
iie. Whitewood Ibis
ie. Candenza xx
xx trn 154cm
iei. Soprano xx
iee. Elodie's Dream xx
e. Ponterwyd Lady Beryl KTK III
wb rt 135cm
ei. Kirlston Brân Wen
wb rnkm 132cm
eii. Kirlston Derwen Wen
eie. Cannwyll Romance
ee. Ponterwyd Lady Bertha
wb rt 135cm
eei. Wrthblaid Christopher
eee. Ponterwyd Ladyline
01. wpb o. F.G. Bregolas (i. Poniniemen Seiron)

Kilpailut ja ominaisuudet

Ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 0.00
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 00.00

Kouluratsastuksessa 00.00 op. (vaikeustaso 0)
Ajankohtainen tilanne.

☆ ☆ ☆

Rate My Pony

nopeus
laukka
herkkyys

temperamentti
kokoamiskyky
rohkeus

Näyttelytulokset:
07.11.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus, irtoSert (Päätuomari: Terhi)
28.10.2020 Llanwenarth Stud, irtoSert (Päätuomari: Miia-Maria)
26.01.2021, irtoSert, päätuomari: Terhi VRL-01403

Champion myönnetty 01.10.2021

KTK II (19 + 18 + 17 + 18 = 72p.), marraskuun kantakirjaustilaisuus 20.11.2020

KV-II (Rakenne: 9, Laukka: 5, Ravi: 4, Käynti: 4, Lisäpisteet: 3, Suku: 1 Yhteensä: 26p.), 20.01.2021

Quality Welsh Youngster (21.11.2020 NWA, 17p.)


Päiväkirjamerkinnät


9.2.21
valmennus, kirjoittajana Minni
Ponitamma katseli korvat hörössä ja innostuneen näköisenä ympärilleen. Päästessäni ratsukon luokse tervehdin ratsastajaa ja kyselin tuolta päivän ratsusta. Ponitamma esiteltiin minulle Berttana ja kyseessä olisi kuulemma nuori poni. Kyselin hieman taustaa sille mitä ratsukko oli tehnyt tähän asti, ennen kuin pyysin ratsastajaa siirtämään ponin q. Koska kyseessä olisi nuori ja ilmeisesti myös herkkä poni ei tänään tehtäisi mitään isoa ja vaativaa ja oikeastaan vain kokeiltaisiin että miten pienillä avuilla ponia voisi ratsastaa.

Tietenkään näin nuoren kanssa ei voisi päästä ihan niin pieniin apuihin kuin vanhempien ratsujen kanssa, mutta ratsastaja voisi saada hieman osviittaa siitä että miten pienellä avulla poni voisikaan toimia. Käynnin tempon ollessa hyvä, sai ratsastaja alkaa kääntämään Berttaa loivalle kiemurauralle. Ohjeistin ratsastajaa kokeilemaan jo nyt asettaa ponia kaarteissa niin hyvin kun tamma antaisi asettua, mutta mitään täydellistä asetusta ei kuitenkaan haettaisi. Bertta kuitenkin ymmärsi jutun juonen muutaman kierroksen aikana ja vaikka poni välillä vastasikin apuihin liian suuresti tai sitten oli vastaamatta ollenkaan jos tuo ei ihan ymmärtänyt pyyntöjä näytti ponitamman meno todella hyvältä.

Pari hyvää suoritusta per kierros sai riittää ja sen jälkeen ratsukko sai jäädä koko uralle. Koko uralla ratsastaja sai siirtää Bertan raviin ja kunhan nuoren raviin oli saatu tempo ja tasapaino sai ratsastaja kokeilla hakea asetusta myös reilun kokoisilla pääty-ympyröillä molemmissa kierroksissa. Ympyrälle lähteminen oli alkuun Bertalle hieman hankala kohta, mutta ratsastaja sai hienosti tuettua ponitammaa tässä kohdassa joten lopulta ympyrät olivat todella kauniita nuorelle ponille.

Tämä riitti Bertalle tällä kertaa ja ratsukko sai ravata vielä hetken koko uralla ennen vapaita loppu käyntejä joiden aikana ratsastaja sai loppupalautteeni.

20.1.21
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Bertan ei ole tarkoitus olla siitoshai eikä aloittaa mitään uraauurtavaa emälinjaa, mutta ajattelin kuitenkin, että olisi kiva käydä näyttämässä neiti kouluvarsojen laatuarvostelussa, joka on tullut tutuksi newforestinponieni kautta. Niin sitten 20. tammikuuta olimme Oldfinion Dressagen pihalla, jossa ympärillämme käveli toinen toistaan upeampia hevosia. Pistimme Bertan kanssa silmään, vaikka tällä kertaa emme sentään olleet ainoita poniosallistujia - mukana oli myös kaksi muuta welshiä, eri sektioista tosin. Jos welshnuorten arvostelussa Bertta ei aivan esittänyt parastaan, niin tänään taas neidillä oli hyvä päivä. Askellajiriviksi laukka 5, ravi 4, käynti 4, eli ehkä neidistä onkin kouluradoille masentavien welshnuorten pisteiden jälkeen! Bertta on alkanut ymmärtämään kroppaansa enemmän, mikä näkyy rennompana liikkeessä. Rakenteesta saimme jopa 9 pistettä, mikä oli myös erittäin iloinen yllätys. Kaiken kaikkiaan tuomarit arvioivat Bertan KV-II -arvoiseksi ja nappasimmehan me tänään myös tittelit Luokkavoittaja II ja Tilaisuuden paras poni. Ei hassummin siis!

21.11.20
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Olin ilmoittanut tallin Bertan ja Simban nuorten welshien arviointiin ja odotin pitkään ja hermostuneena, milloin tuomarit saapuisivatkaan Felkkuun nuoreni arvioimaan. Toki tuomarit ilmoittivat tulevansa eräänä hyvin sateisena ja harmaana marraskuun lauantaina. 2-vuotias Bertta tuli perässäni tarhasta luimistellen ja talvikarva takkuisena, neiti ei ole sateen ystävä eikä myöskään aivan parhaassa kasvuvaiheessa. Tämä näkyi arvostelussa, sillä Bertta sai luonteestaan vain 4 pistettä, mikä ei hämmästyttänyt, sillä pikkuneiti oli lähes koko arvostelun ajan korvat luimussa. Rakennearvostelussa napsahtaneet 8 pistettä niin päästä ja kaulasta sekä rungosta ilahduttivat kuitenkin kovasti! Liikkeistä neiti sen sijaan sai aivan kammottavat pisteet, mikä oli myös ansaittua - jos ei nosta koipiaan kuin pakollisen verran, ei siitä voi palkitakaan. Aivan parhaimmillaan ei meidän Bertta siis ollut, mutta tuomarit arvioivat neidin kuitenkin "Quality Welsh Youngster"-tittelin arvoiseksi. Nyt tamma saa rauhassa kasvaa ja alkuvuodesta aloitetaan ratsukoulun alkeet neidin täytettyä 3 vuotta.

Käytös: 4p
Rakenne: 6p (pää ja kaula/runko/jalat ja kaviot - 8/8/2 p)
Liike: 2p (käynti/ravi/laukka - 1/2/4 p)
Irtohypytys/askellajikoe: 3p
Suku: 2p
Yhteispisteet: 17p - Quality Welsh Youngster

31.10.20
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Lokakuun lopussa Fältarvin poppoolla oli jännittävät hetken, kun tallista meidän welshnuoriso eli Bertta ja Simba lähtivät Stuteri Vinterdalin järjestämään M&M Halloween Show -tapahtumaan eli Mountain & moorland -ponirotujen näyttelyihin. Meidän vuotias Bertta ei ollut pitkään aikaan ollut trailerissa, mutta onneksi miniponi Simba, joka oli erittäin hyvillään tammaseurasta, näytti mallia ja toimi tällä reissulla hienosti Bertan tukena. Molemmat nuoret käyttäytyivät yllättävän hyvin näyttelypaikalla, vaikka ympärillä mennä vilisteli niin pieniä shetlanninponeja - joihin Simba rakastui täysin - sekä isoja cobeja. Bertan luokassa ei tällä kertaa ollut kuin neljä osallistujaa, mutta olimme kuitenkin hyvin ylpeitä, kun Bertta julistettiin I-palkinnon poniksi ja luokkavoittajaksi. Lisäksi Bertta sai "Näyttelyn paras welsh part bred" -tittelin. Aika hienosti meidän vuotiaalta!

Tuomari kuvaili meidän tammaa sanoilla: "Erinomainen rotu- ja tammaleima. Kaunis, ponimainen pää. Pitkä, hyvänmuotoinen kaula ja ylälinja. Hyvä rungon syvyys."
Ruusuke © Stuteri Vinterdal, lineart Saulycia

4.10.20
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Minulla oli ollut jo pitkään unelmissa kouluvarsa Berylistä, mutta sopivan orin löytäminen ei ollutkaan aivan niin helppoa kuin olin kuvitellut. Olin ajatellut, että kyllähän nyt welsh part bred -oreja löytyisi moneltakin tai sitten pienikokoisia täysiverisiä. Ei löytynytkään ei, mutta onneksi olin pistänyt korvan taakse JP:n uuden tallin Elitehofin, jonka sivuille taas palasin. Olin jo aikaisemmin pistänyt tulevaisuutta varten punarautiaan Verkenner Coenin, mutta enemmän ehkä tulevia varsoja ajatellen, sillä ori oli vielä kovin nuori. Lopulta tuloksettomien etsintöjen jälkeen päätin ottaa riskin ja pyytää tästä nuoresta orista astutuksen. JP:lle tämä onneksi sopi. Pitkän ajan jälkeen koitti Berylin varsominen, minkä tamma hoiti kahden varsan jäljiltä kuin ammattilainen, vaikka edellisestä varsasta oli jo aikaa. Keskellä päivänvaloa syntyikin kaunis, isältään selkeästi punaisen värityksen saanut F.G. Berúthiel, joka nimettiin Tolkienin maailman kuningattaren mukaan, sillä pitää nyt Fältarvin ensimmäinen kasvatti olla vähintään kuningatar.