virtuaalihevonen F.G. Limerence

(VIR MVA Ch, KTK I, Excellent Welsh Youngster, KEV I)
tummanruunikko welsh part bred (NWR-kelp. 37,5%) -tamma, 147cm
s. 15.01.2021, ikääntyy satunnaisesti, nyt 6v.
kenttäpainotteinen, CIC1

om. Antonia N., VRL-01285, kasv. Fältarv Gård, Suomi
VH21-023-0004

F.G. Limerencen kohdalla menin sanomaan, että tamman emä tuppaa kaikessa kiltteydessään olemaan vähän liian tylsä ratsu - olinhan päässyt kenttäkilpailujen makuun ja koin olevani taitava kenttäratsastaja. Tämä virke oli ollut parempi jättää sanomatta, sillä nyt käsissäni on toki lahjakas kenttäponi, mutta jonka luonne haastaa tallin temperamenttisimman titteliä. Limeksi kutsuttu tamma on jämähtänyt teini-ikäisen tytön tasolle, ja jos et ole koskaan katsonut hittivideota jalkaansa polkevasta vihaisesta kanista, kannattaa se tehdä nyt. Limellä on nimittäin mielipide kaikkeen ja kaikkiin, eikä tamma osaa olla hoitokertaa paukauttamatta jalkaansa jostain väärin menneestä loukkauksesta. Limen lempipuuhaa on myös sekoittaa alamaistensa - eli ihmisten - päät mielipuolisesti vaihtelevilla mielialoillaan. Jonain päivänä hoitotoimet sujuvat hyvin, kun taas seuraavana päivänä Lime on kehittänyt itselleen kutiamissyndrooman, jossa pienikin hipaisua kovempi harjanveto aiheuttaa hampaiden kalistelua ja kuuluisia kanipotkuja.

Olisin päässyt helpommalla, jos olisin valinnut kenttäratsastuksen sijaan Limelle yhden lajin ja keskittynyt siihen. Lime on kyllä multiosaaja, joka menee niin koulu-, este- kuin maastoponista, mutta tie tähän ei ole ollut kaikista ruusuisin. Ratsuna Lime on nimittäin räjähtelevä dynamiitti, joka on kaiken lisäksi herkkä pohkeelle mutta ajoittain hieman kova suustaan ja hidastamisen täytyy tapahtua istunnalla. Varsinkin neidin nuoruudessa tamma tuntui sekoittavan, luultavasti tahallisesti, kaikki lajit keskenään. Kouluradalla Lime saattoi ja saattaa edelleen esitellä hyppykapasiteettiaan loikkimalla esimerkiksi valmentajan varjon yli, esteradalla olemme lähes saaneet huomautuksen rollkurista - ja tässä täytyy sanoa, että syy ei ollut ratsastajassa vaan poni päätti esittää koko radan pää kiinni ryntäissään edellispäivän kankitreeneistä edelleen suuttuneena - ja kenttäradalla tamma on päättänyt, ettei enää uskalla hypätä.

Nyt rakas lukija varmaan kysyy, miten kutsuin Limeä alussa lahjakkaaksi kenttäponiksi. Tämä väite pitää kuitenkin edelleen paikkansa, vaikka olen monta kertaa ollut myymässä neitiä vetoponiksi Timbuktuun. Tutun ratsastajan kanssa, joka on tottunut tamman draamailuun ja korskuntaan, on Lime aivan upea poni, joka hyppää 130cm esteet ja tietää vaativan luokkien liikkeet. Tamma ei vain näytä tätä puolta joka päivä ja vain pitkän yhteistyön jälkeen. Ja onhan Lime nyt niin kaunis poni, että aiheuttaa vierustalleilla kateutta.

Sukutiedot

i. Ch Mourning Coffee xx KTK III
trn 164cm
ii. Café Noir xx
trn 167cm
iii. Café Rouge xx
iie. Rooibos xx
ie. White Mourning xx
mkm 160cm
iei. Rayon Rain xx
iee. Court Mourning xx
e. Luminescence KTK II
WPB 75% rnkm 147cm
ei. Luminiferous
WPB 50% rtkm 148cm
eii. Abdul Aziz ox
eie. Llangors Lunarist
w
ee. Autumn's Nathalie
w rn 132cm
eei. Eddanh Aur Pangram
eee. Flyron Winter Poppy
01. wpb t. F.G. Witching Hour (i. Neifion Sonovawitch!)

Kilpailut ja ominaisuudet

Ominaisuuspisteet


nopeus 411.64
kestävyys 449.54
hyppykapasiteetti 480.71
rohkeus 485.02
kuuliaisuus ja luonne: 0.00
tahti ja irtonaisuus: 0.00
tarkkuus ja ketteryys: 00.00

Kenttäratsastuksessa 1826.91 op. (vaikeustaso 5/4)
Ajankohtainen tilanne.

☆ ☆ ☆

Rate My Pony

pää, kaula ja etuosa
kuuliaisuus
rohkeus

herkkyys
ketteryys
runko ja takaosa

Näyttelytulokset:
31.12.2021, MVA-SERT, päätuomari: Jannica VRL-04799
18.12.2021, MVA-SERT, päätuomari: Jannica VRL-04799
01.07.2021, irtoSERT, päätuomari: Jannica VRL-04799
04.04.2021, irtoSERT, päätuomari: Vibaja VRL-00727

VIR MVA Ch myönnetty 05.01.2023

Excellent Welsh Youngster (01.03.2021 NWA, 29p.)

KTK I (20 + 19 + 21 + 20 = 80p.), maaliskuun kantakirjaustilaisuus 20.03.2021

KEV I (9 + 10 + 4 + 5 + 2 + 9 = 39 p.), 18.08.2021


Päiväkirjamerkinnät


3.9.23
päiväkirja, kirjoittajana Liisa Tuoninen (VRL-12701)
Olin tietysti ilmaissut kiinnostukseni Limen kokeilemiseen ihan itse, omasta halustani, vieläpä moneen kertaan. Nyt kun poni seisoi edessäni turpa mutrulla tulin väkisinkin pohtineeksi viime kuuta, kuinka se oli Limen tyttären Aurin kanssa mennyt aivan pelleilyksi ja henkiseksi kädenväännöksi, eikä armon emä näyttänyt järin suopealta tutustumaan tontille pelmahtaneeseen epämääräiseen täti-ihmiseen. Lime tuntui arvostelevan minut päästä varpaisiin paheksuen aivan kaikkea paitavalinnastani lähtien. Tunsin nuo silmien ympärille ilmestyneet rypyt, kiristyneet suupielet, tuhahdukset, koko Limen elekielen ja ilmevariaatiot läpikotaisin – tyttärensä harrastaa aivan samaa. Hyvin on emä varsansa opettanut.. Ja osaan valitettavan hyvin lukea Limestä, ettemme olisi tänään sydänystävystymässä.
"Minäkin annoin sinun mennä Possukallani", koetin vedota Antoniaan vaikka tiesinkin sen turhaksi.
"Se oli oikein kiltisti tehty", Antonia vastasi, ja jotenkin minulle tuli olo kuin hän selittäisi itsestäänselvyyksiä eskarilaiselle, "laitahan se Lime nyt kuntoon, niin pääsemme uimaan."
"Mahdatkohan sinä edes tareta, viimeksikin valittelit avannosta", vinoilin, valitettavan tietoisena siitä, etten olisi se päivän viimeinen nauraja.

Lue loppuosa: näytä
Ei auttanut, Limellä minun oli mentävä. Tietysti olin edelleen kiinnostunut tammasta, ponihan oli oikea tykki kenttäratsuksi! Tai ehkä ennemminkin vuoristorata ylä- ja alamäkineen.. Jalkaansa tallin lattiaan tuohtuneen kanin antaumuksella paukuttava ponikiukku olisi kuitenkin voinut jäädä puuttumaan kuvitteelliselta kokemuslistaltani. Enkä edes tiedä, miksi Lime sitä jalkaansa polki, enhän minä ollut ehtinyt kunnolla edes aloittaa arvon leidin harjaamista! Kai minä pitelin sukaa väärin, maalaistollo kun olen. Antoniasta ei ottanut selvää, oliko hän huvittunut, pahoillaan vaiko molempia samaan aikaan. Mokoma oli valikoinut omaksi ratsukseen hevoskokoisen kaverin, suomenhevostamma Mintun, jonka rauhallisen järkevää paikoillaan seisomista oikein korosti sen kummeksunut ilme Limen vingahteluiden ja jalanpolkemisten päälle.
"En ymmärrä Minttu minäkään", puuskahdin koettaessani keksiä toimivaa vippaskonstia oikean takasen nostamiseen.

Nousimme selkään tallin pihassa, ja ennen kuin ehdin kysyä Antonialta minne suuntaan menisimme Lime ampaisi kuin tykin suusta eteenpäin. Rutiininomainen perkele, pidäte joka ei mennyt läpi, istunta kuntoon ja tiiviimmäksi, tiiviimmäksi, Lime onneksi hidastaa lopulta pysähtyen. Hetken luulin tipahtavani kyydistä, tämmöisellä sporttiponilla ratsastaminen satulatta on vähän eri juttu kuin tynnyrimäisemmän suomenhevosen selässä istuskeleminen. Loin jälleen kateellisen, kaipaavan silmäyksen Mintun suuntaan samalla kun rapsuttelin Limen säkää ja kaulaa, jutustelin sille jos en pehmoisia niin ainakin kädenlämpöisiä ystävällisyyksiä siitä, kuinka kovasti toivon meidän tulevan juttuun ja vesi olisi märkää ja muuta yhtä typerää, mitä en viitsi edes toistaa, sillä Antonia nauroi minulle jo ensimmäisellä kerralla. Seuraava liikkeelle lähtömme sujui hallitummin, vaikka Lime liimasikin korvansa niskaan tehden kiukkuisin hännänheilautuksin selväksi, ettei tämä ollut lainkaan hyvä tämä täti tai tilanne.

Lähestyessämme rantaa innostuin; ehkä vesi pesisi Limen vastahankaisuuden pois ja kotimatka sujuisi ilman kuolaimeen puremista, kiemurrellen kävelemistä tai muita ei-toivottuja kommervenkkejä, joiden vuoksi olin vakaasti kyseenalaistanut ratsastustaitoni. Vähänkään varmemman ratsun kyydissä olisin ehdottanut pientä leikkimielistä kisaa veteen, mutta tällä kokoonpanolla lopputulos olisi todennäköisesti mallia "veteen nakattu Lissu, karannut Lime, matalikossa hämmentyneinä kahlaavat Minttu sekä Antonia", joten turvallisuussyistä hillitsin intoni enkä sanonut mitään. Minttu käveli rentona, pää alhaalla kannettuna veteen, Limen ilme taas koveni, korvat painuivat jälleen niskaan ja askeliin tuli nykivää reippautta tamman marssiessa veteen kuin asian itse päättäneenä, minut iloisesti unohtaneena. Vesi nieli nopeasti ponin tummat jalat, nilkkani, ja vaikkei tässä enää kesälämpötiloissa oltukaan vesi ei ollut niin viileää, että olisi tarvinnut kiljua. Ollessani vyötäisiäni myöten vedessä, Limen hissukseen jo uidessa, ryhdyin ihmettelemään Antonian ja Mintun perään. Vastahan he olivat vierelläni! Kääntelin päätäni kuin suuntansa kadottanut hyrrä vain huomatakseni uintiseurani jääneen matalampaan veteen; Minttu kahlasi sellaisilla syvyyksisä, etteivät Antonian varpaatkaan kastuneet.

"Jaaha!" Puuskahduksen ja huudahduksen välimuoto ei aiheuttanut toisessa ratsukossa mitään reaktiota, Lime sen sijaan pisti uimapotkuihinsa lisävauhtia purren kuolainta kuin katkaistakseen sen. Kuulin takaani naurua, ja saatuani Limen viimein käännettyä näin Antonian ratsastaneen lähemmäs, joskin vettä oli hyvä jos polviin. Minä taas olin melkein kokonaan märkä.
"Tämä oli nyt joku kosto siitä Possun sukellusveneleikistä, myönnä pois!" Tässä vaiheessa Lime oli saanut tarpeekseen, se ei jäänyt jutustelemaan turpaansa kohti ojentavan Mintun kanssa vaan suuntasi päättäväisesti kohti rantaa pudistellen itsensä kuivaksi sellaisella voimalla, että horjuin selässä lopulta mätkähtäen alas. Onneksi ehdin jaloilleni ennen kuin Lime tajusi suunnittelemattoman jalkautumiseni! Kyllä muuten nolotti, tipahtaa nyt tuollaisen takia.

"Tiiätkö, se pupunkasvatus vaikuttaa oikeasti ihan varteenotettavalta suunnitelmalta", huokaisen Antonialle pyyhkiessämme tammojen suitsia puhtaiksi. Sain vastaukseksi ymmärtäväisen hymyn sekä nyökkäyksen, joskin me molemmat tiesimme, ettei tässä mitään pupuja ruveta kasvattamaan, vaan seuraavia kipakoita kenttäponeja. On kuitenkin ihanaa jakaa ajoittaiset turhautumiset sellaisen ihmisen kanssa, joka ne tosissaan ymmärtää!

30.5.23
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Limen ensimmäinen varsa ei ollutkaan suunnitellusta orista, sillä löysin upean kenttäpainotteisen Neifion Sonovawitch! -orin, josta onneksi sai astutuksia. Kantoaikansa loppuvaiheessa Lime oli varmasti elämänsä rauhallisin, sillä tamman vatsa kasvoi niin suureksi, ettei Lime yksinkertaisesti voinut riehua tai kiukutella. Hyvin pian varsomisen jälkeen tamma kyllä palasi omaksi itsekseen - paitsi, että yhtäkkiä kiukuttelevia ponitammoja olikin kaksi. F.G. Witching Houriksi ristitty varsa muistuttaa emäänsä luonteeltaan ja ulkonäöltään. Hieman ponineiti on saanut myös isänsä cob-sukulaisista jytkeyttä, mutta muuten nämä kaksi tummanruunikkoa tammaa ovat aivan liian samankaltaisia. Onneksi sain huijattua- siis houkuteltua tuttuni Liisa Tuonisen ostamaan tamman hyvällä myyntipuheella ja pienellä kiristyksellä. En tiedä, kumpi voitti lotossa, sillä minä sain herrasmies Kropsun ja Liisa diivalady Aurin. Nyt vain odotan, että Auri on vieroitusiässä, niin neidin saa pakata traileriin ja vilkuttaa iloisesti tallipihassa hyvästeiksi.

22.6.22
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Limerencen kanssa kilpaileminen oli kuin avioliitto: ylä- ja alamäkiä täynnä. Puolet kerroista olin itse luovuttamassa ja vannoin, ettemme mene enää yhtiinkään kisoihin, ellei tamma opi käyttäytymään niinkuin fiksu aikuinen poni. Toiset puolet kerroista taas olimme palkintopallilla. Tamman kisastatistiikka sen näyttääkin: 53 osallistumista, josta voittoja 13 ja muita sijoituksia 14. Vähän alle puolet kerroista olimme joko hylättyjä tai lähes viimeisiä, kun Lime sai jonkinlaisen kohtauksen jollain osa-alueella. Sijoitusprosenttimme 53% kuulostaa ehkä maallikon korvaan varsin kovalta suoritukselta, mutta osittain olen tyytyväinen sydämeni puolesta, ettei meille ole enää sopivia kisoja, joten Limen kansalliset kisat oli niinkuin tässä. Kun aika ehtinee kullata muistot, veikkaan, että kaipaan niitä kertoja, kun Lime oli ehdottomasti kisojen kaunein poni, joka esitti palkintojen jaossa myös upeaa osaamistaan. Nyt olisi aika kuitenkin astuttaa tamma ja katsoa, mitä tapahtuu. Olen hieman uumoillut isäksi Vesteriä, joka on paljon Limeä mutkattomampi esteponi, mikä siis ehkä edesauttaisi, että myös varsasta tulisi emäänsä selväjärkisempi.

28.11.21
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Välillä saan idean raahata samaan aikaan lähes koko tallin väen jonnekin kekkereihin - tällä kertaa nämä kekkerit olivat Nuorten kenttähevosten katselmus Kuuvuoren ratsastuskeskuksessa. Päivä oli kiristävän kylmä, pakkanen näytti kymmentä astetta, mutta olo oli kuin tunturilla konsanaan. Kaiken kaikkiaan päivä oli kuitenkin erittäin onnistunut ja Felkun omat kasvatit veivät jopa kaksi luokkavoittoa! Lime ja Nellamo saivat paljon kehuja, mutta myös Susirajan kasvatti Paavo oli ehkä yksi seuratuimmista hevosista ja hävisi vain meidän omalle diivalle Limelle. Ehkä tämä antaa hieman uskoa kenttäkasvatukseeni, sillä vaikka laji ei ole itselleni se tutuin tai turvallisin, on minulla ainakin talli täynnä tulevaisuuden toivoja.

Tässä vielä tuomarin kommentit Limestä, joka palkittiin myös päivän parhaana ponina:
Tässä ponissa oli nähtävissä todellista kenttähevostyyppiä! Solakka ja siro welsh part bred oli ilo tuomariston silmälle niin askellaji- kuin irtohypytystilaisuudessakin. Ruunikon raviin tuomaristo olisi kaivannut vielä hieman lisää pontta ja voimaa, jota tietenkin tulee koulutuksen edetessä. Limen laukka oli kuitenkin jo erittäin hyvin kehittynyttä ja esitettiin kauniin kootussa, lennokkaassa muodossa. Lime hyppäsi hyvin ja mielellään, tekemisen ilo paistoi ponista. Rakenteensa puolesta Lime on erinomainen kenttäratsun aihio: virtaviivainen, kuivajalkainen ja kompakti. Tässäpä oiva kenttäratsun aihio!

1.3.21
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Maaliskuun auringossa jo kerran Felkussa aiemmin käyneet tuomarit saapuivat tänään toistamiseen, mutta nyt arvosteltavana oli kipakkaakin kipakampi Lime. Nuorten welshien arviointiin osallistuminen on tullut nyt osaksi welshieni kasvamista, toki Limen kohdalla en jaksanut odottaa nuoruuteen vaan näytille raahasin vasta juuri 1-vuotiaaksi kääntyneen ponini. Lime käyttäytyi todella yllättävästi vieraiden ihmisten edessä, eli siis hyvin. Eniten noottia tamma sai tänään päästään ja kaulastaan, mikä ei sinänsä ihmetytä, sillä neidin pitkä kaula ja vielä vähän suuri pää ovat juuri nyt aivan toisissa mitoissa kuin muu runko - toivottavasti tämä tasoittuu kasvun edetessä. Päivän ihmetys oli kuitenkin arviot Limen liikkeistä: tamma meni ja sai kaikista askellajeistaan täydet kympit! Selkeästi siis kenttäponi tiedossa, kun on askelta, millä edetä. Kaiken kaikkiaan raati arvioi Lime tittelin Excellent Welsh Youngster arvoiseksi. Seuraavaksi ajattelin ilmoittaa Limen kantakirjaukseen, mikä hieman pelottaa, sillä tamma ei ole poistunut juurikaan kotipihalta toisena koronakeväänä.

Käytös: 6p
Rakenne: 5p (pää ja kaula/runko/jalat ja kaviot - 3/6/5 p)
Liike: 10p (käynti/ravi/laukka - 10/10/10 p)
Irtohypytys/askellajikoe: 6p
Suku: 2p
Yhteispisteet: 29p - Excellent Welsh Youngster

15.1.21
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
"Se syntyi se syntyi!" kuului tallista talven kylmimpänä aamuna. Pudotin rukkasissani olleen talikon tarhassa ja juoksin liukastellen talliin ja varsomiskarsinamme luokse, jossa oli kuin olikin pieni varsaeläin. Vielä tuo pieni mytty ei aivan näyttänyt varsalta maatessaan heinien seassa pää tiukasti kyljessään. "Elääkö se?" ehdin jo parahtaa ennen kuin tallityttö Annika ehti kertoa, että kaikki oli mennyt hyvin. Varsa oli jo kuulema yrittänyt kerran ylös, mutta oli kaatunut pienelle turvalleen eikä ollut toista kertaa yrittänyt. Ehdin taas huolestua, että oliko tummanruskea, lähes mustaa väriä muistuttava mytty loukannut itsensä, ennen kuin Annika taas pelasti tilanteen. "Taitaa olla aika temperamenttinen tapaus, sehän näyttää siltä, että se murjottaa", tyttö selitti. Totta tosiaan, varsa näytti melkein mulkoilevan tuntematonta uhkaa, joka sen oli kaatanut. Pienen maanitteluoperaation ja kahden kiukkukohtauksen jälkeen haparoiva varsa vihdoin saatiin jaloille. Mitäköhän tästäkin tulisi. Ainakin pieni tammavarsa näytti jo nyt huomattavasti enemmän pitkine koipineen ja lähes arabimaisen siron päänsä kanssa enemmän isältään, mikä olikin toive. Lumi-emä tuijotteli varsaansa hieman ihmeissään, mutta yhtä kilttinä ja tukevana kuin aina muissakin tilanteissa.

01.12.20
päiväkirja, kirjoittajana Antonia N.
Lumin kohdalla tiesin, ettei tamma tule olemaan elämäni hevonen. Tämä saattaa kuulostaa karulta, mutta vaikka tamma on kaikessa kiltteydessään aivan ihana ja kiltti poni, on ajatuksissani pitkään kiitänyt jo ajatus temperamenttisista ja potentiaalisista ratsuponeista. Uskon, että Lumilla tulee olemaan osansa tässä, mutta emätammana. Olinkin jo pitkään pitänyt silmäni auki erityisesti täysiveriorien kohdalla, sillä Lumin rauhallisuuteen voisi sopia oivasti täysiverinen temperamentti. Kaikki orit tuntuivat kuitenkin olevan turhan isoja eivätkä niin ratsutyyppisiä, kuin halusin. Eksyin taas kerran yhden suosikkitallini Kurjenpesän sivuille, kun huomasin jo lähes sivuilta lähtiessäni aivan alareunassa ilmoituksen Uuskarlepyyssä ylläpidossa olevasta täysiveriorista. Pian puhelin oli jo kädessäni ja soitin Lyylin kasvattajalle Ainolle tiedustellakseni lisätietoja tästä orista, joka oli kantakirjattu, kenttää ja esteitä kilpaillut ja lisäksi vielä pienikokoinen! Sain Ainolta ylläpitäjän yhteystiedot ja niin asiat lähivät rullaamaan varsin nopeaan tahtiin. Ei mennyt kuukauttakaan, kun sain soiton, että Lumi olisi valmis astutettavaksi. Jos kaikki menee hyvin, olisi meille syntymässä tammikuun puolella ensimmäinen kenttävarsa!