orit tammat esittely nyffikasvatus muuta etusivu  

Poniniemen Featherweight

rotu, sukupuoli:newforestinponi, ori
väri, säkäkorkeus:ruunivoikko 143cm
syntynyt:07.01.2016, ikääntyminen, 3-vuotias 28.01.2016
kasvattaja:Poniniemi, Suomi
omistaja:Assi, Poniniemi, VRL-01285
painotus ja koulutus:kouluratsastus: vaativa B (VIR MVA Ch, KTK I)
rekisterinumero:VH16-027-0008

Luonnekuvaus
Olin pitkään suunnittelut uusia kouluponeja, kun kyselystä selvisi, että saisin Kiiskisen upean koulu-valjakkotamman liisinkiin meille Poniniemeen. Orin valinta oli alkuun ongelma, mutta kun Briteistä ostamani nuori ori Frostbite saapui tilalle sopivasti, ei yhdistelmää enää paljoa tarvinnut miettiä. Poniniemen Featherweight syntyi eräänä tammikuisena aamuna, ensimmäinen vuoteen 2016. Eipä olisi oripoika voinut komeammin aloittaa, sillä emältään voikkogeenin saanut ruunivoikko orivarsa temmelsi karsinassaan kuin kultainen pikkuleijona konsanaan. Wenniksi ristitystä orista kasvoi isäänsä huomattavasti rohkeampi herra, joka nauttii ajoittain hämmentämisestä. Ori on myös turhan viisas, sillä jo pikkuvarsana Wenni oppi avaamaan tarhanportin ja näpistämään hoitajan taskusta niin kännyköitä, nameja kuin avaimiakin. Pienistä kepposistaan huolimatta Wenni on ihastuttava poni, jonka kanssa on mukava puuhastella jo tallissa pelkästään.

Featherweight on aivan nuoresta pitäen ollut erityisen hyvä ratsastettavuudeltaan, ja viisaana ponina ori oppi hyvin nopeasti ratsukoulussa. Vaikka Wenni on upean reipas, herkkä ja muokattava, niin orin kanssa täytyy aina olla hereillä: herra on tunnettu temperamentistaan ja tylsistyessään ori saattaa heittää pukin jos toisenkin. Luonteensa puolesta herra voisikin olla esteratsu, ja usein Wennin nähneet estevalmentajamme oikein himoavat saada temperamenttisen ja sähäkän orin esteradalle. Kouluratsastus on kuitenkin ehdottomasti herran vahvuus, sillä kun orin laittaa vähän pyörittämään häntäänsä ja painetta pesään niin Wenni on näyttävä, elastinen ja varma suorittaja. Vaativan luokan treeneissä orilla on harvoin aikaa kyllästyä, ja erityisesti väistöt ovat ponin mieleen.

Toinen syy, miksei Wennistä tule esteratsua on orin keskittymiskyvyn häviäminen esteillä. Siinä missä herra jaksaa vaikka tunnin hioa käynti-laukkanostoa, palaa orin käämit parin hypyn jälkeen ja kierrokset nousevat ihan uusiin sfääreihin. Wenni innostuu jopa hermostumiseen asti hyppäämisestä ja ratsastajan on paitsi osattava pitää pomppiva poni käsissään, niin myös rauhoitettava omalla rentoudellaan orin ylikäyvät hermot. Niinpä Wennin kanssa hyppääminen on pyritty jättämään helpoksi hauskanpidoksi, jossa orin ei tarvitse stressata. Kilpailupaikoilla, joihin siis lähdetään joko kouluradalle tai näyttelyihin, Wenni sen sijaan on oma rento itsensä, joka nyt vähän katselee tammoja.

"Poniniemen Featherweight on komea poniori, joka ei nimestään huolimatta ole höyhensarjalainen!"

Sukutaulu ja jälkeläiset
i. Braithyard Frostbite
nf trn 141cm
ii. Merrybourne Dalton
nf trn 143cm
iii. Shinewood Daitor
nf rn 145cm
iie. Dashmar Eastern Wind
nf rn 142cm
ie. Braithyard West Rose
nf rn 136cm
iei. Heath Little Charlie
nf rnkm 135cm
iee. Braithyard West Jingle
nf rt 130cm
e. Louisiana Golden Cream KTK II
nf vkk 145cm
ei. Pennhurst Robin
nf trn 145cm
eii. Pennhurst Ricky
nf rnkm 142cm
eie. Pennhurst Jellybelly
nf tprn 140cm
ee. Golden Desert
nf vkk 140cm
eei. Deston
nf tprt 146cm
eee. Goldmirror
nf vkk 143cm

Jälkeläiset
Isälinja i. Braithyard Frostbite
nf o. Poniniemen Stormfeather (e. Poniniemen Doseydotes)
nf o. Poniniemen Featherheart (e. Poniniemen Mayheart)


Kisakalenteri
Ominaisuuspisteet Tasot

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1209.37
Tahti ja irtonaisuus: 1317.72
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kouluratsastuksessa 2527.09 op. (vaikeustaso 6)


KRJ maksimitaso: 5
Koulutustaso: vaativa B

Kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa.
Reaaliaikainen tilanne löytyy rekisterisivulta.

Näyttelytulokset:
27.03.2016 Yaryna, irtoSert (Päätuomari: Siiri K.)
20.03.2016 Storyteller's Connemaras, BIS3, MVA-SERT (Päätuomari: Jannica)
25.05.2016 Hervannan Oriasema, BIS3, MVA-SERT (Päätuomari: Siiri K.)
09.08.2016 Silver Moon, BIS3, MVA-SERT (Päätuomari: Jannica)

Kantakirjattu I palkinnolla, Huhtikuun kantakirjaustilaisuus 20.04.2016
22 + 23 + 22 + 20 = 87p. KTK-I

VIR MVA Ch myönnetty 05.09.2016

Päiväkirjamerkinnät
20.12.2018 - Joulunajan hoitaja, kirjoittajana VRL-02207
Tämän vuoden joululahja isältä oli paras ikinä. Olin ratsastanut joskus lapsena, mutta rakas harrastus oli jäänyt taa usean muuton myötä, jotka eivät antaneet aikaa päästä sisään lähitallien elämään - sekä tietysti rahapulaan, sillä ratsastus, ikävä kyllä, on eliitin harrastus. Tämä pesunkestävä ponityttö oli siis jäänyt vain haikailemaan hevosista seinällään yhä se yksi lapsuusajan hienoimmista heppajulisteista: upeasta andalusiasta, joka laukkaa kuin pegasos kukkivalla niityllä. Isä tietysti tiesi, että pidin hevosista yhä kovasti ja tiesi myös, että en ollut täysin tyytyväinen tämän joululoman järjestelyihin. Minun piti viettää jouluviikko isän ja tämän uuden vaimon perheen luona, kun taas äiti ja veljeni olisivat isovanhemmilla. Jälkimmäinen olisi ollut se, mitä itse halusin, sillä uussisarukset eivät varsinaisesti olleet suosikki-ihmisiäni maailmassa. Mutta isä oli houkutellut minut heille sellaisella joululahjatarjouksella, että päätin sietää tilannetta. Kyllä sitä nyt yksi joulu menisi. Nimittäin samassa kaupungissa lähellä merenrantaa sijaitsi Poniniemen talli - ja minä saisin vuokrata sieltä ponia koko siksi ajaksi, jonka viettäisin isän perheen luona!

Isä ajoi minut Poniniemeen torstaina. Hän oli soitellut paikan omistajalle jo reippaasti etukäteen, kysellyt tällaista "ponivuokraussysteemiä vähäksi aikaa" ja minulle oli valittu joku hevosista hoidokiksi. Saisin paitsi puuhailla hevosen kanssa, myös ratsastaa sillä, ja olin aivan täpinöissäni kangetessani ulos autosta lumisen tallipihan edustalla. Kauniit jouluvalot riippuivat rakennusten pielissä ja tallin ovien vieressä oli pienikokoinen kuusi somasti, mutta yksinkertaisesti koristeltuna.

Isä tuli mukanani etsimään talliomistajaa, jonka kanssa tapaamisesta oli sovittu, mutta minä en malttanut olla jo menemättä katselemaan poneja. Tallissa kuului tasaista rouskuntaa - heinäjako oli ilmeisesti hiljan suoritettu ja karsina toisensa perään söpöjä nappisilmiä katsahti suuntaani kurotellessani kurkkimaan kalterien välistä asukkeja. Muutoin oli hyvin hiljaista.

Jonkin ajan kuluttua isä tuli naisen kanssa, joka selitti hänelle parhaillaan jotain Poniniemestä ja käytännön asioista tallialueen ja kenttien pitämisestä aurattuina lumesta. Yllätys yllätys, että juuri sellaiset (tylsät) seikat kiinnostivat isää enemmän, kuin varsinaisesti hevoset.
"Moikka", nainen sanoi, "sinulle vuokraponi, vai? Mennääs tuonne oritallin puolelle."
Oritallin? Vatsaani väänsi jännityksestä. Isä huomasi ilmeeni ja kohotti kulmakarvojaan, mutta pidättelin hymyä vain vaivoin hillittynä, sillä mieleni teki irvistellä kuin mielipuoli - niin innoissani olin. Tunsin olevani taas se 10-vuotias ponityttö, joka viettää tallilla koko päivän viikon jokaisena päivänä, enkä suinkaan 17-vuotiaaksi teiniksi.
Topakka nainen pysähtyi karsinan eteen, nappasi riimun käteensä ja työnsi oven auki: mustajouhinen poni nosti päänsä heinäkasasta ja pärskähti. "Tässä on Wenni. Se on tosi kiva, vähän kikkailijapersoona kylläkin, mutta oikein kiva." Omistaja napsautti riimun oriin päähän. Sillä oli kevyt talliloimi yllään. "No niin, tulehan. Maisk!" Nainen ohjasi ponin ulos karsinasta - väistimme isän kanssa - ja näytti sitä käytävällä. Minua katsottiin kysyvästi, ilmeisesti odotettiin mielipidettäni.
"Se on söpö", sanoin typerästi.
"Sitä saisit hoitaa ja ratsastaa - valvonnassa tosin", omistaja sanoi ja taputti oriita turvalle, kun se hämmästeli mitä ihmettä nyt oikein tapahtui.
"Joo", sanoin taas typerästi. Otin sormikkaan pois kädestä ja annoin Wennin haistaa kämmensyrjääni. Sen iso tumma silmä oli kaunis ja kirkas. Se veti oikein pitkän henkosen tuoksuani, mutta alkoi jo pian liikehtiä vähän levottomasti - ruokailu oli kesken.
"Anna kun minäkin", isä sanoi ja rohkaistui tarjoamaan omaa kättään tervehdykseen. Wenni haistoi sitäkin, mutta vähemmän aikaa kuin minun kättäni. "Syökö se sormia?"
"Ei, kaikki meidän ponit on kasvissyöjiä."
Pyöritin silmiäni; isä kuvitteli välillä olevansa hauska, vaikkei ollut.
"Voit vaikka heti harjata sen", nainen sanoi minulle ja irrotti loimen nauhat ryntäiltä sekä hännän alta; hän toimi näppärästi ja ammattitaitoisesti. "Jos tulee jotain kysyttävää, niin Olivialta voi kysyä apua tai sitten minulta." Hän kiskaisi loimen pois ja sen alta paljastui komea oranssihtava poniori koko komeudessaan. Tiesin, että tykkäisin Wennistä heti. Se muistutti vanhaa hoitoponiani Clausia. Sain kokemuksen jouluntaiasta, kun suin Wenniä kaikessa rauhassa ponin jatkaessa heinänsä syömistä. Talli oli hiljainen, vain rouskutus kantautui ympäriltäni, ja ulkona satoi taas hennosti lunta. Tallin ja ponien tuoksu, jonka olin näiden vuosien saatossa ehtinyt unohtaa, sai minut tuntemaan oloni turvalliseksi ja pohjattoman hyväksi. Tästä tulisi oikein hyvä joulu.

03.07.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Eepos
Kun saavuin tallille ja kentälle, oli ratsukko jo ravailemassa alkuraveja. Pikaisten kuulumisten vaihdon jälkeen pyysin ratsastajaa tekemään nopeita ravi-käynti-siirtymiä ja päätyihin ympyrät, joilla asetus olisi ympyrän avoimella sivulla ulospäin. Poni kuunteli apuja hyvin, mutta käskin ratsastajaa olla vielä tarkempi siirtymissä. Kun siirtymät alkoivat sujua, vaihdoimme ne askellajin sisällä tehtäviksi siirtymiksi. Feather vastusteli ensin hieman ravin lyhennyksissä, mutta kun se sai jutusta kiinni se teki oikein kelvollisia lyhennyksiä. Teimme samaa vielä toiseen suuntaan, aloittaen känti-ravi siirtymistä. Laukassa teimme laukka-käynti siirtymiä ympyröillä, jotka ratsukko suoritti hyvin, pari kertaa jouduttiin korjaamaan hieman töksähtävää siirtymistä mutta kun molemmat keskittyivät, en keksinyt mitään moitittavaa. Jätin ratsukon loppuverkkaamaan ja huristelin kotiin.


Virtuaalisuudesta

Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen. This is a SIM game horse. Mitkään sivuilla esitetyt tiedot eivät liity kuvissa olevaan hevoseen.

Tekijänoikeudet

Kaiken © Poniniemi 2011-2016, ellei toisin mainita. Otsikkokuvista kiitos VRL-01811.