orit tammat esittely nyffikasvatus muuta etusivu  

Poniniemen Léon

rotu, sukupuoli:newforestinponi, ori
väri, säkäkorkeus:ruunikko 133cm
syntynyt:01.02.2015, ikääntyminen, 3-vuotias 22.02.2015
kasvattaja:Poniniemi, Suomi
omistaja:Assi, Poniniemi, VRL-01285
painotus ja koulutus:kouluratsastus: helppo A (KRJ I, KTK II, Ch)
rekisterinumero:VH15-027-0081

Luonnekuvaus
Poniniemen Léon on kahden pippurisen ja pienen ponin yllättävän rauhallinen karvakasavarsa, joka jäi säkäkorkeudeltaan täydellisesti vanhempiensa välimaastoon. Léon on ollut varsasta saakka paljon helpommin käsiteltävissä kuin vanhempansa, ja orilta puuttuu tarve pönkittää kokoaan suurella egolla. Léon on itseasiassa todella seurallinen pikkuherra, joka muistuttaa enemmänkin kultaisennoutajaa, joka seuraa ihmistään kaikkialle. Karvakasana ori tarvitsee varsin usein puunausta ja kunnon harjausta, mutta onneksi herra sen kuin nauttii silmät puoliummessa kun hoitaja ähertää orin takkujen parissa tunnin jos toisenkin. Léonia voisikin harjailla vaikka kuinka kauan, sillä orin luonne on positiivinen ja aivan ihana harjoitusponi vähän nuoremmillekin.

Ratsunakin Léonin selkään voisi laittaa aivan helposti aloittelijoita talutustunnille, sillä jos orin selässä oleva ei ole ihan varma mitä tekee, taapertaa ori kiltisti uraa pitkin ilman kummempia ohjeita. Toki koska Léon on kuitenkin siitos- ja kisaori, on selässä useimmiten sellainen henkilö, joka todella tietää tekemisistään. Léon vain nauttii päästessään ojentamaan jalkaa ja välillä kokoamaan, ja orin ehdoton lempiliike on vanhakunnon pohkeenväistö. Mitään kommervenkkejä ei herra harrasta, joten selässä ei tarvitse pelätä, että ori mitään ideoita saisi esimerkiksi pomppimisesta tai riehumisesta. Léon on poni, jonka kanssa kaikki tuntuu olevan kivaa ja helppoa.

Esteillä Léon on tullut selvästi isäänsä, jota kuten poikaansa, ei ole siunattu millään parhaimmalla estesilmällä. Léon kyllä nauttii hyppäämisestä ja minilentokoneen leikkimisestä, mutta selässä orin loikat tuntuvat aivan suhteettoman suurilta lehmänhypyiltä, joissa on harvinaisen vaikea pysyä pehmeästi mukana. Herra ylihyppää aivan pienimmätkin kavaletit, mutta hirveän korkealle ei orin hyppykapasiteetti riitä. Kisapaikoilla Léon on rauhallinen ja viisas, mistä ei voi kyllä kiittää ainakaan geenejä. Suurin ongelma kisapaikoilla orille tuntuu olevan se, ettei ruokakippo olekaan aina siellä, missä se yleensä karsinassa on!

"Poniniemen Léon on ihanan pörröinen ja pieni karvakasa."

Sukutaulu ja jälkeläiset
i. Untuvapilven Léod KRJ I
nf tprt 135cm
ii. Legados SWE
nf prt 143cm
iii. Särnens Legolas
nf rn 145cm
iie. Krenryds Brianna
nf rn 138cm
ie. Spring Meadow's Audbury KTK III
nf tprn 136cm
iei. Applewoods Gambler
nf prn 146cm
iee. Spring Meadow's April
nf trt 134cm
e. Clovercutt Locket Love
nf trn 131m
ei. Bewcastle Londoner KTK II
nf rn 140cm
eii. Cleaswyn Longshot
nf
eie. Brinksvale Ever After
nf
ee. Coleyard's Fiona
nf tprn 123cm
eei. Fraser's Adam
nf rn 137cm
eee. Copperhill's Penny
nf trn 122cm

Jälkeläiset
Isälinja ii. Legados SWE
nf t. Ch Poniniemen Merryheart KTK I (e. Poniniemen Flitterheart)
nf o. Poniniemen Leifr (e. Poniniemen Pink Pearl)


Kisakalenteri
Ominaisuuspisteet Tasot

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 859.23
Tahti ja irtonaisuus: 1122.05
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kouluratsastuksessa 1981.28 op. (vaikeustaso 5)


KRJ maksimitaso: 4
Koulutustaso: ko helppo A

Kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa.
Reaaliaikainen tilanne löytyy rekisterisivulta.

Näyttelytulokset:
30.03.2015 Moon Sugar Ltd, irtoSert (Päätuomari: Welby)
14.05.2015 Millan Kilpatalli, irtoSert (Päätuomari: vaapu.)
09.12.2016 De Facto Stables, BIS4, MVA-SERT (Päätuomari: Jannica)

Kantakirjattu II palkinnolla, Kesäkuun kantakirjaustilaisuus 30.06.2015
19 + 21 + 18 + 18 = 76 p., KTK-II

KRJ laatuarvostelu, elokuun laatuarvostelutilaisuus 15.08.2016
8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103 p. KRJ-I

Champion myönnetty 20.06.2017

Päiväkirjamerkinnät
14.06.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Janella
Leon ja Assi verkkailivat ravissa kentällä, kun saavuin taas Poniniemeen valmentamaan kahta kouluratsukkoa. Leon kulki nätisti ja reippaasti Assin ratsastaessa. Annoin Assille vapaat ohjat alkuverryyttelyyn, itse vain silmäilin hommia kentän keskeltä. Nyt oli hieman tuulisempi päivä, joten aurinkokaan ei päässyt kovinkaan paljon hiostamaan, vaikka se paistoikin suurimmalle osalle kenttää suoraan. Muutamia varjopaikkoja löytyi puiden lomasta. Alkuverkan jälkeen aloitimme jäämällä ensin uran sisäpuolelle kävelemään ja jokaisessa kulmassa piti tehdä takaosakäännös. Pitkillä sivuilla väistätettiin takaosaa vielä ulospäin. Kaikenlaiset väistämiset sun muut oli Leonille selvästi jo tuttua puhaa. Assi pääsi käyttämään hyvin näkymättömiä apuja, joka oli hyvä juttu. Vähän lähti käynti ehkä hiipumaan takaosakäännösten aikana, mutta se korjattiin nopeasti. Olin positiivisesti yllättynyt, kun väistöt sujuivat niin hyvin molempiin suuntiin, että jatkoimme pian seuraavaan juttuun. Seuraavaksi teimme avo- sekä sulkutaivutuksia. Nämäkin sujuivat poniratsukolta melko hyvin, vaikka käynti jäi taas hieman junnailemaan paikalleen. Mutta onneksi sen asian korjaaminen ei ollut iso juttu. Kokeilimme avoja ja sulkuja myös ravissa, Ne sujuivat myös hyvin, vaikka aluksi olikin pientä hakemista touhuun. Väistöistä sun muista jatkoimme ravilisäyksiin lävistäjällä sekä vastalaukakan loivalla kiemurauralla. Lisätty ravi sujui hyvin ja Leonilta irtosi oikein näyttävääkin ravia. Vastalaukassakaan en havainnut mitään sen suurempia ongelmia. Vaihdoimme pian suuntaa ja teimme lisäyksiä sekä vastalaukkaa myös toiseenkin suuntaan. Laukkaamisen jälkeen Leon alkoi hieman jo hiostua, joten annoin parivaljakon kävellä hetkisen aikaa, ennen kuin jatkoimme vielä laukan vaihtamiseen. Pyysin ratsukkoa tulemaan kahdeksikkoa laukassa ja aina keskihalkaisijalla piti vaihtaa laukka yhden käyntiaskeleen kautta mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Aluksi siirtymiset olivat hieman hitaita, mutta hiomisen kautta niistä tuli terävämpiä ja nopeampia. Teimme laukkojenvaihtoa muutaman kierroksen verran, kunnes päästin ratsukon loppuverkkailemaan.

04.06.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Minority
Leon tunnisti minut jo ennen kentälle saapumista, hirnuen reippaasti. Hyväntuulinen ratsastaja kertoi treenanneensa ryhtiään viime valmennuksen jälkeen, ja on huomannut valtavaa kehitystä lyhyessä ajassa. Tällä kertaa annoin ratsukolle selkeän ohjelman suoritettavaksi: alkulämmittelyn jälkeen suoraan harjoituslaukkaan, josta keskihalkaisijalle ja keskellä kenttää pysähdyksiä mahdollisimman nopeasti. Leonilla meni muutama yritys homman hoksaamiseen, mutta fiksu poniori alkoi lukemaan ratsastajansa apuja hyvissä ajoin ja noin kymmenen minuutin treenaamisen jälkeen pysähtyi melkein kuin seinään. Tässä vaiheessa oli vain kyse ratsastajan tasapainosta, jotta hän ei lentänyt nenä edellä Leonin korvien yli. Kun tämä sujui tarpeeksi hyvin, ohjeistin ratsukon vielä hetkeksi harjoittelemaan täyskäännöksiä kerran per pitkä sivu. Halusin rauhoittaa Leonia melko vauhdikkaan valmennuksen päätteeksi, ja tyytyväinen ori olikin kuin sätkynukke loppukäyntien aikana. Hieno valmennus takana, tätä ratsukkoa oli mahtavaa valmentaa!

03.06.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Minority
Leon asteli reippaana kentän reunaa ratsastajan säätäessä jalustimiaan. Ori ei tuntunut olevan moksiskaan ohjeitten uupumisesta, vaan marssi eteenpäin korvat höröllä. Kun ratsastaja vihdoin keräsi ohjat käsiinsä ja istui syvälle satulaan, Leonilta tuntui löytyvän uusi vaihde ja ori oli valmis ihan mihin tahansa. Pyysin ratsukkoa vuorottelemaan koottua ravia ja laukkaa, jotta pystyin seuraamaan ratsukon yhteistyötä ja Leonin askelia. Pieneksi poniksi Leonilta irtoaa aivan valtavat askeleet, ja ratsastaja osasikin nauraa lentävälle ponilleen. Lähemmäs valmennuksen loppua ohjeistin ratsukkoa tekemään suunnanvaihtoja, voltteja sekä peruutuksia. Leon selvästi nautti pienestä aivotyöskentelystä valmennuksen päätteeksi, ja pääsinkin keskittymään enemmän ratsastajan ryhtiin. Hartiat pääsivät välillä valahtamaan eteenpäin, ja ohjeistin häntä vetämään navan selkärankaan kiinni. Tämä paranti ratsastajan ryhtiä huomattavasti, ja annoin tämän ratsukolle myös kotitehtäväksi seuraavaa kertaa varten.

25.10.2015 - Kouluvalmennus, valmentajana Malin
Assi ja Léon olivatkin jo kentällä verryttelemässä kun saavuin. Harmaa syyspäivä ei paljoa haitannut oriin menoa kun se liikkui innokkaasti eteenpäin. Valmennuksen aloitimme tekemällä paljon voltteja sekä pysähdyksiä, aluksi Assi sai keskittyä siihen että ori oli hyvin avuilla ja vastasi apuihin halutulla tavalla. Kauaakaan ei mennyt kun Léon alkoi keskittyä ratsastajaansa paremmin. Tämän jälkeen siirryttiin raviin, jossa ratsukko sai jatkaa tekemällä muutamia voltteja sekä tempon vaihteluita. Léon vastasi taipui todella hyvin ja vastasi jo ratsastajan antamiin pienimpiin apuihin. Pienen käynti tauon jälkeen jatkoimme valmennusta laukka tehtävillä. Vastalaukkaharjoituksia aloitettiin pääty-ympyrällä ja ne sujuivatkin hyvin tasapainoisesti muutamia rikkoja lukuunottamatta. Jatkoimme vastalaukkaa vielä kiemurauria tehden, jossa aluksi tuli useampi rikko mutta tarkemman ratsastuksen myötä sai ratsukko tehtyä myös ehjät suoritukset molempiin suuntiin. Tämän jälkeen siirryttiin vielä hetkeksi raviin, jossa nyt Léon olikin hyvin innokas ja Assi sai olla tarkkana että vauhti pysyi rauhallisena. Ravissa tehtiin muutamia pohkeenväistöjä molempiin suuntiin. Tässä tehtävässä huomasi kuinka paljon Léon pitää väistöjen tekemisestä sillä se alkoi välittömästi kuunnella ratsastajansa apuja paremmin.


Virtuaalisuudesta

Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen. This is a SIM game horse. Mitkään sivuilla esitetyt tiedot eivät liity kuvissa olevaan hevoseen.

Tekijänoikeudet

Kaiken © Poniniemi 2011-2016, ellei toisin mainita. Otsikkokuvista kiitos VRL-01811.