Poniniemi

newforestinponikasvatusta


Muistoissa († 18.02.2021).

Lynshamn Bera (ERJ I)

rotu, sukupuoli:newforestinponi, tamma
väri, säkäkorkeus:tummanpunaruunikko 140cm
syntynyt:12.02.2014, VARL, 4-vuotias 23.08.2014
kasvattaja:Lynshamn Stuteri, Ruotsi
omistaja:Assi, Poniniemi, VRL-01285


painotus ja koulutus:esteratsastus: re 110cm ko helppo B (ERJ I)
rekisterinumero:VH14-027-0231

Luonnekuvaus

Poniniemen nyffikannassa oli jo pitkään vallinnut epätasapaino koulu- ja estepainotteisten välillä: estepainotteisia ei talliin ollut saapunut vuosikausiin. Niinpä eräänä syksyisenä päivänä lähdin hakemaan naapurimaastamme talliin paria uutta pomppuponia, jotka elvyttäisivät estekannan. Ensimmäinen poni, jota kokeilin aivan rannikolla sijaitsevassa Lynshamn Stuterissa oli äkäinen, mutta nopea Bera. Tamma oli hyvärakenteinen ja suhteellisen kauniskin, mutta luonne oli täyttä säkkärää ja orjantappuraa. Mutta mikä olisikaan parempi lähtökohta aloittaa uuden kannan rakentaminen kuin kantatamma, joka ei nöyristele ketään ja tekee kaikkensa voittaakseen?

Käsitellessä Bera ei ole mikään ihanteellinen, sillä tamma nyt ei vain yksinkertaisesti pidä siitä, että kukaan (niin ihminen kuin eläin) tulee hänen alueelleen. Turvan nyrpistys, takajalan kohottelu ja kaltereiden pureminen on neidin lempipuuhaa, jos ihminen kuitenkin sattuu tulemaan lähelle. Mikään tappajaponi neiti ei kuitenkaan ole, ja asiallisella käyttäytymisellä Berankin hoitotoimista selviää ilman haavereita. Toki karsinaan ei edes päästetä kuin tammalle tuttuja ihmisiä, sillä uusien tuttavuuksien kanssa Bera on alkuun kahta kauheampi, kun luottamusta ei ole vielä syntynyt. Kaiken kaikkiaan Bera on poni, jolta kestää kauan tutustua uusiin olentoihin, mutta yleensä tutustuttuaan neiti rauhoittuu.

Ratsuna tamma on todella nopealiikkeinen ja sähäkkä, mikä tekee neidistä oivan esteratsun. Tamma osaa 180 asteen kääntymisen jalon taidon ja valitettavasti esitteleekin sitä myös omia aikojaan varsinkin sileällä työskennellessä. Bera on helposti koulukiemuroihin kyllästyvä poni, ja silloin neiti alkaa keksiä mörköjä maneesin nurkkiin ja muutenkin vaikeuttaa ratsastajan työtä huomattavasti. Esteillä Beraa ei edelleenkään näe korvat hörössä, mutta tamman suorittaminen on aivan eri tasoa. Esteillä Bera on reipas, rohkea ja älykäs, minkä vuoksi tamma vie jopa hieman taitamattoman ratsastajan maaliin asti - toisin kuin sileällä työskennellessä, jolloin aloittelevammat ratsastajat eivät pääse kymmentä metriä lähemmäs tätä ponia. Kilpailutiltaneessa Beralla on punainen rusetti, sillä turhan lähelle tulevat ponit saavat tamman suuttumaan. Muuten neidillä on hyvät hermot, eikä radalla satu mitään poikkeavaa, jos ratsastajan hermot säilyvät.

Suku ja jälkeläiset

i. Perthil Comet's Master
nf m 143cm
ii. Divenswood Comet Con
nf rn 141cm
iii. Melia's Mars Con
nf trn 143cm
iie. Divenswood Pink Princess
nf rt 139cm
ie. Perthil Merry Mermaid
nf m 140cm
iei. Perthil Minotaurus
nf m 144cm
iee. Perthil Little Miss Mermaid
nf rn 137cm
e. Lynshamn Beatrice
nf prn 137cm
ei. Lynshamn Caj
nf prt 142cm
eii. Casper IX
nf rn 145cm
eie. Densport Leila
nf rt 140cm
ee. Lynshamn Berla
nf rnkm 134cm
eei. Lynshamn Hector
nf mkm 138cm
eee. Lynshamn Bentela
nf rn 130cm
Lue sukuselvitys: näytä
i. Perthil Comet's Master on Iso-Britanniasta Ruotsiin nuorena orina tuotu newforestinponi, joka on uudessa kotimaassaan ollut hienon peribrittiläisen sukunsa ansiosta todella suosittu siitosori. Synnyinmaassaan Master kävi nuorena poikana näyttelyissä saaden komeita lausuntoja rakenteestaan, ja sama linja on jatkunut myös Ruotsissa. Kilpakentillä Masteria ei olla juurikaan nähty, sillä jokakesäiset astutuspuuhat ja näyttelyissä kiertäminen vievät suurimman osan siitosorin elämästä. Sen sijaan orin lukuisat jälkeläiset ovat levittäytyneet ympäri pohjoismaita, joissa ne ovat osoittautuneet laadukkaiksi urheiluponeiksi. Master kantakirjattiin Ruotsissa I kantakirjaluokkaan varsin hyvillä pisteillä. Nyt jo kunnioitettavaan ikään päässeellä Masterilla on tulevaisuudessa tiedossa enää pari astutuskautta, jonka jälkeen ori pääsee ansaitulle eläkkeelle.

ii. Divenswood Comet Con on ruunikko poniruuna, joka ehti elellä oripojan elämää vain ensimmäiset viisi vuotta elämästään. Tämän aikana Comet Con sai kolme jälkeläistä lähinnä naapurisiittolan tammojen kanssa. Ruunauksen jälkeen herran kanssa suunnattiin kilpakentille, sillä Comet Conin suku jo antoi vähän viitettä siihen, että ponista voisi olla kisaratsuksi. Esteillä yleensä hieman tahmea Comet Con heräsi loistoonsa, ja vaikka hyppykykyä ei riittänyt yli metrisiin luokkiin, suoritti herra monta loistokasta uraa eri poniratsastajiensa kanssa. Cometin kolmesta jälkeläisestä kaikki ovat jollain tavalla myöskin osoittaneet olevansa hyviä esteratsuja, ja herran iloisia hyppyjä nähdään jopa eri maissa asti. ie. Perthil Merry Mermaid on ihastuttavan pikimusta ja pyöreä nyffitamma, jonka säkäkorkeuskin on mukavan pyöreä 140cm. Merry Mermaid on viihtynyt aivan pienestä lähtien ruoka-aikana kotona, joka näkyy tamman muumimaisesta olemuksesta. Pienestä ajoittaisesta tuhtiudesta huolimatta Mermaid on rakenteeltaan hyvin korrekti, minkä ansiosta tamma jäi syntymätallilleen siitostamman rooliin. Onneksi into ruokaan ei ole välittynyt neidin geeneissä, ja tamman neljästä jälkeläisestä kaksi on menestynyt kilpakentillä. Luonteeltaan Mermaid on aivan ihana ja kiltti, ellei asetu vahingossa tamman ja ruoan väliin.

e. Lynshamn Beatrice on punaruunikko tamma, joka oli 2000-luvun vaihteessa kova nimi Ruotsin esteratsastuksen pikkuponijoukkueessa. Varsaansa Beraa muistuttava tamma on todella kipakka luonteeltaan, ja vaikka joskus tarpeeksi rohkeita ratsastajia on ollut hetkellisesti haastava löytää, niin vaikeahkosta luonteestaan huolimatta tamma oli aikansa yksi parhaista ponitammoista. Ja kun Beatricelle löydettiin tamman luonteen hallitseva ratsastaja, oli neiti aivan lyömätön varsinkin aikaradoilla. Valitettavasti Beatrice kuitenkin loukkasi toisen takajalkansa lastausonnettomuudessa vain parin kisakauden jälkeen, ja varhaiseläke kutsui takaisin kasvattajan luona. Orivalinnat ovat olleet kipakan tamman kohdalla hyvin merkittävässä roolissa, ja vaikka oreiksi on valittu suhteellisen rauhallisia yksilöitä, on Beatricen luonne selkeästi näkyvillä tamman kolmella varsalla. Mutta myös samaan tapaan kuin emänsä, niin varsat ovat osoittaneet myös olevansa ehdottomia urheiluponeja vailla vertaansa.

ei. Lynshamn Caj on punarautias nyffiori, joka oli Lynshamn Stuterin ainoa ori pitkään aikaan. Herra kävi nuorena poikana kvaalaamassa itsensä Ruotsin kantakirjaan II-luokkaan, minkä jälkeen Cajn toimi suurimman osan ajasta siitosorina niin tallin omille tammoille kuin ulkopuolisillekin. Vanhemmalla iällä ori koki vakavan ähkyn, joka johti leikkaukseen, minkä jälkeen herra päätettiin jättää ansaitulle eläkkeelle siitoshommista. Caj löysi perheen nuoren pojan kanssa yhteisen intohimon kenttäratsastuksen helpoimmista luokista. Aivan viimeiseen asti punainen salama lähti korvat hörössä pienen pojan kanssa erityisesti maastoesteille, kunnes herran sydän petti laitumella päästäen orin vihreämmille kentille. ee. Lynshamn Berla on Lynshamn Stuterin kasvattama ja omistama siitostamma, jonka elämä on ollut aivan syntymästä lähtien varsin tavallisen siitosponin kulkua. Berla jäi oman emänsä ainoaksi tammavarsaksi, mikä jo itsessään olisi jättänyt neidin kotiin sukua jatkamaan. Onneksi tamma oli sukunsa lisäksi myös hyvärakenteinen ja luonteeltaan hyvin emäksi soveltuva, ja näin neiti saikin ensimmäisen varsansa jo nelivuotiaana. Näyttelyissä tamma kävi nuorena yksin ja sittemmin varsojensa kanssa, ja tuloksena oli yleensä II tai parhaimpina päivinä I palkintoja. Ruunikonkimoa väriään tamma on jättänyt kuudesta varsasta kolmelle, mikä onkin ainoa asia, joka yhdistää varsoja. Muuten ulkonäöltään perusnyffin näköinen Berla on jättänyt hyvin vähän itseään, ja neidin varsat ovatkin pärjänneet niin ratsastuskoulu-urasta kenttäponiin isästä riippuen.

  Jälkeläiset
nf t. Poniniemen Birna (i. Whitelake Daniel)
nf t. Poniniemen Skyra ERJ-I, EV-I, KV-III (i. Silverstrands Sebastian)

Kilpailutiedot

Ominaisuuspisteet Tasot

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1214.83
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1647.80
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Esteratsastuksessa 2862.63 op. (vaikeustaso 6)


ERJ maksimitaso: 5
Koulutustaso: re 110cm

Kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa.
Reaaliaikainen tilanne löytyy rekisterisivulta.

ERJ laatuarvostelu, Syyskuun laatuarvostelutilaisuus 31.08.2016
(10 + 40 + 19 + 22 + 15 = 106 p.) ERJ I