orit tammat esittely nyffikasvatus muuta etusivu  
Tarinanomaista esittelyä

Kuten Poniniemen nimikin viittaa, sijaitsee tila aivan meren läheisyydessä. Tallipihalta vie suoraa reitti merenrantaan noin kymmenessä minuutissa, jossa avautuva luonnonranta on omiaan laukkaamiselle ja hevosten jalkojen viilentäville kahluulenkeille kesällä. Assi ei valitettavasti ole saanut rantaa ostettua vain tallin käyttöön yrityksistä huolimatta, mutta satunnaisten yhteenottojen auringonpalvojien kanssa lisäksi on rannalta löydettävissä kuumina päivinä myös rantaleijonia.


Poniniemi on siittola, jossa arki pyörii tulevien yhdistelmien suunnittelemisen ympärillä ja ponien treenaamisessa. Assi on ottanut elämäntyökseen saada varsinkin orit (tähän kastiin kuuluu myös tallin mieshenkilökunta) parhaimpaan kuntoon, mitä on Suomessa nähty, ja niin ovat puitteetkin urheiluun otollisia: koneita ei käytetä lihasten kasvattamisen vuoksi lähes mihinkään, ainoastaan mönkijään tallineiti on suostunut. Estekalustot ovat huippuaan esteponien treenaamiseen, läheiset metsät ovat täynnä kunnonkohotuslenkkejä ja koulukenttä taas käännetään kerran viikossa - kyllä, myös talvella. Maneesia Assi ei ole vielä saanut lämmitysmalliksi, mutta peltikattoinen halli antaa mukavasti säänsuojaa muuten.

Itse tilan rakennukset eivät ole peräisin muinaishistoriasta, eivätkä ne ole myöskään uusinta teknologiaa. Tallit rakennettiin 2000-luvun alussa, ja ne ovat varsin normaalit betonilattiaiset puurakennukset, joissa ponit tuntuvat viihtyvän. Poniniemen prioriteettina onkin ponien hyvinvointi, minkä vuoksi talvella tallihenkilökunta joutuu käyttämään villarukkasia sisälläkin, kun sisälämpötila pyritään pitämään karvaisille poneille sopivana. Ruokailut hoidetaan perinteisesti käsin ilman uusimpia automaattijakajia, mikä mahdollistaa ponien kunnon tarkastamisen monta kertaa päivässä.
Tallihenkilökunta

Miesintoilijana tunnettu Assi on palkannut Poniniemeen Suomen komeimmat ponimiehet. Tallilla järjestettiin hyvin tiukka karsinatilaisuus, josta palkattiin kolme tallimiestä: Tellervo, Pera ja Jarmo. (Assin uusi elämänmantra on ollut siitä lähtien "ei nimi miestä pahenna".)

Tellervo Åra. Suomenruotsalainen, kaksikymppinen nuorimies, joka saapui meille musertuneena esteratsastajana. (Ura kariutui isovarpaanmenetykseen talikko-onnettomuudessa, minkä vuoksi Tellervo ei enää kyennytkään pitämään tasapainoaan suurissa esteluokissa ja menetti sopimuksensa myyntitallin kanssa).

Jarmo Tuisku. Vielä lukiota käyvä nuorukainen, joka keskenkasvuisena uroksena pystyy ratsastamaan myös pienemmätkin ponit. Uhoaa nousevansa tulevaksi esteratsastuksen huipuksi, ja onkin hyvää pataa Tellervon kanssa.

Pera Ala-Hirvi Kahdenkymmenen paikkeilla oleva nuorukainen, joka supisuomalaisena puhuu vähän ja pitää mallasjuomasta. Rauhallinen tallipoika, joka on tallin päätalikko Assin jälkeen, vaikka joutuukin "tallimestari"-tittelinsä vuoksi T&J-tiimin kepposten kohteeksi. (Kuvassa uskoi ensimmäisen ja viimeisen kerran Jarmoa, joka ilmoitti Assin käskeneen henkilökuntaa pukeutumaan pääsiäisen kunniaksi naamiaispukuihin potkujen uhalla. [pukeutumispäivä oli oikeasti vasta vappuna.])

Poikien ja Assin lisäksi tallissa pyörii aika-ajoin vaihtuvia naispuolisia hoitajia ja ratsastajia, jotka Assi tosin tuppaa erottamaan (varsinkin liiallisen läheisyyden tallipoikien kanssa jälkeen), minkä vuoksi Poniniemessä huhutaan olevan salapareja (joita Assi yrittää kuumeisesti selvittää).

Vakituisia tallityttöjä ovat Assin 17-vuotias veljentyttö Olivia Nietos, joka ottaa yhteen Assin kanssa harva se päivä mutta toisaalta myös on Assin juorukaveri, sekä Nelliina Kangas, 16-vuotias oranssitukkainen vakihoitaja, joka joutuu pienen kokonsa vuoksi osoittamaan taitonsa lähes viikottain.


Lyhyesti tilasta

Poniniemen vaatimattomat tilukset kattavat yhden yhdistelmätallin, parisen kenttää, pienen maneesin ja monta tarhaa laitumineen. Ympäröiviin Suomen metsiin on hukkunut monta ratsukkoa, ja nykyiset ponit tuntuvat kummasti aina villiintyvän vain hevosille tarkoitetuilla poluilla. Varsinkin laukkasuorana tunnettu pätkä hullaannuttaa laiskimmatkin kouluponit, missä lienee vika?

» Pohjapiirros


Virtuaalista historiaa

Poniniemen piti alkujaan olla Nurias Ponnystuterin pieni tuontiponit sisältävä osa, mutta ajan kanssa tämä "osa" on paisunut isosiskoaan suuremmaksi siittolaksi. Poniniemen alku sijoittuu vuoden 2011 loppupuolelle, mutta virallisena syntymäpäivänä pidän hevosmaailmantyyppisesti vuoden ensimmäistä - tässä siis 2012 - päivää.

Siittolamaisesti olen yrittänyt pitää orimäärän varsin pienenä, ainakin suhteessa tammoihin. Tämä on tuottanut hieman vaikeuksia orien etsimiseen, mutta onneksi varsinkin newforestien tilanne on virtuaalimaailmassa suhteellisen hyvällä mallilla ja laadukkaita oreja löytyy.

Newforestinponit olivat heti alusta lähtien osa Poniniemen rotukavalidia, mutta aivan yhtäpainoisena olivat myös welsh part bredit ja ajoittain connemarat sekä welsh B ponit. Vähitellen welshien lamakausi virtuaalimaailmassa ja into newforestinponeja kohtaan kuitenkin johti siihen, että nyffit valtasivat muut rodut tieltään pois ja Poniniemi siirtyi virallisesti 2016 alusta vain yhden rodun kasvattajaksi.

Tekijänoikeudet

Kaiken © Poniniemi 2011-2016, ellei toisin mainita. Otsikkokuvista kiitos VRL-01811 ja VRL-00884. Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli. This is a SIM game stable.