orit tammat esittely nyffikasvatus muuta etusivu  

Poniniemen Le Brun

rotu, sukupuoli:newforestinponi, ori
väri, säkäkorkeus:punaruunikko 144cm
syntynyt:02.06.2014, VARL, 3-vuotias 24.10.2014
kasvattaja:Poniniemi, Suomi
omistaja:Assi, Poniniemi, VRL-01285
painotus ja koulutus:kouluratsastus: vaativa B, 90cm (KRJ I, KTK II)
rekisterinumero:VH14-027-0191

Luonnekuvaus
Poniniemen Le Brun on ehdottomasti kasvattajana yksi suursuosikkini kautta aikojen. Ori on kahden hyvärakenteisimman ponini ensivarsa, joka kyllä näytti heti, että vanhemmissa on tähtijalostusainesta. Le Brun on paitsi hyvärakenteinen, mutta aivan ilmiömäisen lahjakas poni painotuslajissaan, sekä vielä hyvätapainenkin. Ori on pienestä pitäen ollut iloinen ja valpas, oikea pieni mallioppilas kaikessa mahdollisessa. Toki herran iloisuus joskus purkautuu esimerkiksi tarhassa tai maastolenkillä, mutta elämäniloisuus ei ole kisaponilla koskaan pahasta! Käsitellessä Le Brun kunnioittaa ihmistä ja tekee mielellään tämän kanssa töitä, oli kyse sitten harjaamisesta, kävelylenkistä tai kavionantamisesta. Herran iloisuus on myös mitä omiaan piristämään myös hoitajan päivää, sillä kenen sydän ei pysähtyisi, kun tallin yksi kokeimmista oreista oikein loistaa saadessaan rapsutuksia korvan taakse.

Ratsuna Le Brun on valpas ja eloisa, olematta kuitenkaan mikään vieteri. Ori malttaa keskittyä ratsastajaansa todella intensiivisesti, jos ratsastaja herran huomion osaa itseensä saada mielekkäillä tehtävillä ja hyvällä perusratsastuksella. Le Brun nauttii saadessaan jotain purtavaa aivoilleen, ja koulutusvaiheessa ori oppikin aivan mieletöntä vauhtia. Jos jotain pientä haastetta orista pitää löytää, on se ehdottomasti Le Brunin suunnaton masiina. Aina ori ei jaksaisi keskittyä jokaisen pienen asian hinkkaamiseen täydelliseksi - varsinkaan käynnissä -, mutta tästäkin selvitään, kun ratsastaja osaa kehittää tehtävistä orille mielenpurtavaa. Apujen suhteen ori on siitä ihana, ettei herra ole koskaan ollut mikään yltiöherkkä pohkeille tai ohjasotteille, mikä tekee orilla ratsastamisesta varsin stressivapaata.

Kilpailupaikoilla Le Brun on innoissaan kaikesta uudesta, mutta ori on aina malttanut kuunnella ihmisiä myös erikoisemmissa tilanteissa. Toki nuorena orina Le Brun ilmoitti olevansa paikalla, mutta iän myötä tämäkin on jäänyt pois, kun neitiponit eivät olekaan uusi ja ihmeellinen asia. Kisaponina ori onkin oikein mutkaton ja luotettava, eikä aiheuta käyttäytymisellään koskaan harmaita hiuksia. Kotona Le Brunin kanssa myös aika ajoin hypätään, missä orin kiltti luonne on omiaan myös epävarmempien ratsastajien auttamiseen esteiden ylitse. Orilla varmaan olisi ollut isänsä tavoin kapasiteettia ihan radoillekin saakka, mutta omistajan koulupainotteisuus on vaikuttanut tähän estävästi.

"Poniniemen Le Brun on kahden upean ponin upea varsa, jonka luonne on täyttä kultaa, vaikkei ori kyseistä väritystä isältä perinytkään."

Sukutaulu ja jälkeläiset
i. VIR MVA Ch Aberbow Golddigger KTK II, KRJ I
nf rnvkk 146cm
ii. Rushfield Goldsmith
nf rnvkk 147cm
iii. Townside's Jonathan
nf rn 145cm
iie. Colthrop Goldenella
nf vkk 146cm
ie. Aberbow Derisee
nf trn 138cm
iei. Intimidator
nf rnkm 135cm
iee. Aberbow Lady Diana
nf rt 139cm
e. Ch Wayland Millie KTK II
nf rn 143cm
ei. Fairstow Arthur
nf tprt 138cm
eii. Fairstow Firelight
nf tprt 141cm
eie. Markham Hannah
nf rn 142cm
ee. Wayland My May
nf trn 143cm
eei. Boehof's Sir Cedric
nf rn 146cm
eee. Wayland Lucy
nf mrn 137cm

Jälkeläiset
Isälinja i. Aberbow Golddigger
nf t. Melody (e. Pikkupellon Mermaid)
nf o. Poniniemen Le Roux KTK II (e. Valerii SLC)
nf o. Poniniemen Grand Galaxy (e. Jefton's Zaheera)


Kisakalenteri
Ominaisuuspisteet Tasot

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1163.13
Tahti ja irtonaisuus: 1431.41
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kouluratsastuksessa 2594.54 op. (vaikeustaso 6)


KRJ maksimitaso: 5
Koulutustaso: ko vaativa B, re 90cm

Kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa.
Reaaliaikainen tilanne löytyy rekisterisivulta.

Näyttelytulokset:
15.02.2015 Escorant Trakehners, irtoSERT, Vibaja
09.05.2018 Ponitila Adina, irtoSert (Päätuomari: vaapu)

Kantakirjattu II palkinnolla, Ylimääräinen kantakirjatilaisuus 27.02.2015
20 + 17 + 16 + 19 = 72p, KTK II

KRJ laatuarvostelu, Lokakuun laatuarvostelutilaisuus 15.09.2016
8 + 40 + 22 + 20 + 15 = 105 p. KRJ-I

Päiväkirjamerkinnät
08.06.2016 - Maastolenkki
Viimeisen viikon aikana Le Brun on päässyt kahden valmentajan silmien alle treenaamaan, ja tänään niin ratsastaja kuin ratsu tunsivat olonsa varsin kaikkensa antaneeksi. Kelien hieman viiletessä viime aikojen helteistä oli hyvä lähteä maastoon kävelemään, varsinkaan, kun niin inhat ötökät eivät olleet tuulesta johtuen kiusaamassa. Le Brun on tällä hetkellä elämänsä parhaassa kunnossa, ja pian ori onkin valmis kokeilemaan tasoaan kouluratsastuksen laatuarvostelussa. Herkältä oripojalta odotetaan paljon, vaikkakaan varsin harvoin ori tuottaa pettymyksiä. Tämänpäiväinen maastoreissukin mentiin hyvin rennoissa tunnelmissa, vaikka lehdet vähän kahisivat ja tuttu laukkasuora oli parhaassa kunnossa miesmuistiin. Hienosti komea Le Brun kuitenkin totteli, kuten aina, ja tallille palattiin rentoutunein mielin ja lihaksin. Tällaisia maastolenkkejä on tulevaisuudessa tulossa lisää, sillä siitosorin ura häämöttää aivan piakkoin edessä. Jos vaikka talliin saataisi orivarsakin herrasta isälinjaa jatkamaan.

06.06.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Oonaroosa
Le Brun oli ratsastajansa kanssa tullut jo kävelemään kentälle. Alkukäyntien jälkeen oli aika aloitella valmennus tekemällä pohkeenväistöä lyhyille sivuille niin, että takaset pysyivät uralla. Orilla tuntui olevan melkoinen työmotiivi, ja se suorittikin väistöt näppärästi. Pitkille sivuille annoin lisätehtäväksi tehdä avotaivutusta, ja väistöt käskin tehdä nyt niin, että etujalat olivat uralla. Väistöissä ratsastaja sai olla tarkka, että kaula pysyi tarpeeksi suorana eikä Le Brun päässyt mutkille. Avot sujui tasaisen kauniisti, joten pian annoin käskyn siirtyä ravaamaan. Ravissa annoin tehtäväksi tehdä ravipohkeenväistöjä keskihalkaisijalta uralle. Le Brun suoritti väistöt hyvin, ja ratsastajakin muisti suoritaa vinoa istuntaansa asiasta huomauttaessani. Seuraavaksi ratsukko nosti parit laukat ympyrällä, josta käskin ottaa pitkälle sivulle parit loivat kiemuraurat niin, että samalla tuli otettua tuntumaa vastalaukkaan. Tämän jälkeen lähdimme treenaamaan vastalaukkaa kahdeksikkokuvion avulla. Yksi ympyrä mentiin myötälaukalla, vaihdettiin toiselle ympyrälle samassa laukassa ja päädyssä laukavaihto toiseen. Le Brun koetti pari kertaa jatkaa vastalaukalla päädystä edemmäksikin, mutta toistoilla kuunteli pidätteitä tarkemmin ja vaihtoi aina myötälaukkaan. Jossain vaiheessa ori selvästi kyllästyi jo saman jankkaamiseen, joten loppuun vaihdoimme vielä tehtävää. Siinä oli paljon ravipohkeenväistöä ja pieniä pätkiä vastalaukkaa, sekä käynnissä askeleen kokoamista. Ori suoritti valmennuksen viimeisenkin tehtävän kunnialla loppuun, vaikka meinasikin välillä tylsistyä käynnissä ahertamiseen. Hetken kuluttua ratsukko sai jäädä kentälle loppuverryttelemään itsenäisesti ravissa.

02.06.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Lea H.
Assin ja Le Brunin kävellessä kentällä alkukäyntejä huomasin, että orilla oli hieman rauhallisemmin mielin tänään liikenteessä. Ratsukko saikin tällä kertaa aloittaa tekemällä pysähdyksiä ja peruutuksia käynnissä. Ori sai nopeasti ideasta kiinni, mutta alkuun tahtoi peruuttaa liian innokkaasti useammankin askeleen. Pyysin Assia kokeilemaan, jos raipan näpäytys saisin orin liikkumaan taas eteenpäin. Herra hieman hätkähti näpäytyksestä, eikä reaktiosta saatu ihan haluttua, mutta ori tajusi tehneensä jotain väärin. Onnistuneiden peruutusten jälkeen ratsukko sai ottaa väliin hieman ravia ennen laukkatyöskentelyä. Annoin ratsukolle tehtäväksi nostaa laukan kahdeksikolla suoraan peruutuksesta, tehdä laukanvaihdon keskellä ja uuden peruutuksen pysähdyksen kautta lyhyellä sivulla. Assi sai koota oriaan aika paljon ennen kuin vaihdot alkoivat sujua mallikkaasti. Ratsukko sai hyvien suoritusten jälkeen siirtyä loppuverryttelyyn.

01.06.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Lea H.
Assi talutti maneesiin sadepäivän seuraavan valmennettavan orin. Le Brun seurasi omistajaansa virkeänä, eikä tahtonut jaksaa malttaa mieltään Assin kivutessa selkään. Alkukäynnit olivat erittäin reippaat, ja ori olisikin ollut jo valmis siirtymään raviin Assin kerätessä ohjat. Herralla näytti olevan sen verran energiaa, että pyysin Assia ottamaan heti alkuun muutaman reippaan kierroksen letkeää ravia ja laukkaa. Pienen hengähdystauon jälkeen pyysin ratsukon ympyrälle tekemään ensin kokoamisia ravissa ja sitten laukassa. Ravissa ori kokosi hyvin, mutta laukassa se ei tahtonut ensin kuunnella pidätteitä. Kun pyysin Assia tekemään muutaman pysähdyksen suoraan laukasta, ori saatiin paremmin kuulolle ja kokoamiset onnistuivat paremmin. Loppuun ratsukko sai tehdä vielä lyhennellä ravia ennen loppukäyntejä.


Virtuaalisuudesta

Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen. This is a SIM game horse. Mitkään sivuilla esitetyt tiedot eivät liity kuvissa olevaan hevoseen.

Tekijänoikeudet

Kaiken © Poniniemi 2011-2016, ellei toisin mainita. Otsikkokuvista kiitos VRL-01811.